Veel voorkomende valkuilen bij productontwikkeling

Productlevenscyclusmodel
Help! De verkoop van mijn product stagneert!
mei 15, 2019
Drie verschillende verkoopmodellen voor een product
juni 16, 2019
Productlevenscyclusmodel
Help! De verkoop van mijn product stagneert!
mei 15, 2019
Drie verschillende verkoopmodellen voor een product
juni 16, 2019

Productontwikkeling is lastig

Het ontwikkelingen van nieuwe producten is een lastig proces. Wanneer je een nieuw product op de markt wil brengen, moet je via de ogen van een consument naar het product kunnen kijken. Zoals in het artikel ‘voorbeelden van productontwikkeling’ te lezen is. Is het heel belangrijk dat er goed onderzoek wordt gedaan naar de wensen en behoeftes van de  potentiele klant. Andere valkuilen zullen hieronder beschreven worden.

Geen doel voor ogen

Er is geen doel voor ogen is met het product. is dat een van de valkuilen? Ja. Wanneer er geen duidelijk doel is, is het onmogelijk om een succesvolle productontwikkeling uit te voeren. Ga dus onder andere na voor wie het product is, welke meerwaarde het biedt en wat het onderscheidend vermogen is.

Geen inzicht in klantbehoefte

Succesvolle producten sluiten naadloos aan bij de behoefte van de afnemer. Wanneer er vooraf geen beeld is van de wensen en behoeften van de afnemers, is de kans van slagen nihil. Er moet dus goed onderzoek gedaan worden voordat een product ontworpen kan worden.

Te weinig middelen beschikbaar

Je heeft een goed idee dat aansluit bij de wensen van je klanten. De vervolg stap is om een productontwerpbureau te zoeken dat je verder kan helpen met de realisatie van je product. Vaak worden de kosten van productontwikkeling onderschat. Ga dus van tevoren ook na hoeveel middelen je beschikbaar hebt voor productontwikkeling en wees hier eerlijk over tegen het productontwerpbureau.

Geen realistische planning maken

Naast dat de kosten onderschat worden, is ook de tijdsplanning vaak een struikelblok. Tijdens het ontwerpproces kunnen er zich altijd dingen voordoen waar vooraf niet op gerekend werd, zorg dus dat je voldoende tijd vrij maakt voor productontwikkeling.

Te weinig aandacht voor de introductie op de markt

Het ontwikkelen van een goede introductiestrategie is een tijdrovende klus. Hoe bereik je de doelgroep, hoe positioneer je het product, welke communicatiekanalen ga ik gebruiken etc. Wanneer er veel tijd en aandacht is besteed aan de introductiestrategie, zal dit zijn vruchten afwerpen.

Meer over Productontwikkeling?

Wilt u na dit artikel meer te weten komen over productontwikkeling? Dat kan! Wij hebben nog meer artikelen daarover, bijvoorbeeld: Succesvolle productontwikkeling of Help! de verkoop van mijn product stagneert

Bent u benieuwd of productontwikkeling iets voor u of uw organisatie is? Kijk dan eens op deze website of neem vrijblijvend contact op.