product ontwikkelen

Een nieuw product ontwikkelen?

Je hebt een goed idee voor een product en kan niet wachten om het op de markt te brengen.
Waar moet je beginnen en hoe vergroot je de kans op succes. Op deze pagina beschrijven we hoe je het beste een nieuw product kunt ontwikkelen zodat het klaar is om de markt op te gaan.

Je wilt zo snel mogelijk, tegen minimale kosten een eigen product ontwikkelen.
Een product ontwikkelen en er een succesvol bedrijf omheen bouwen is echter niet eenvoudig. Het is niet voor niks dat 50% van de startups binnen 5 jaar weer stopt. Het volgen van de juiste stappen en een duidelijk beeld van het eindresultaat vergroten je kansen aanzienlijk. Wil je direct naar het stappenplan klik dan hier

Ontwikkelen van een nieuw product is het maken van keuzes.

Bij het maken van keuzes denk je steeds vanuit de gebruikers van je product.
Niet alleen aan de eindgebruiker maar iedereen die met het product te maken krijgt. Een producent wil bijvoorbeeld dat het product eenvoudig te assembleren is en bij onderhoud straks makkelijk uit elkaar gehaald kan worden. De winkel waar het product straks komt te liggen, wil dat het niet te veel ruimte inneemt. Daarnaast is het van belang dat het product milieuvriendelijk ontworpen is, want de wetgeving daarin wordt steeds strenger.

Aan welke eisen moet het product voldoen?

Bij het ontwikkelen van een succesvol product spelen veel elementen een belangrijke rol. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het onderscheid willen maken ten opzichte van concurrerende producten.
Een aansprekende product design  is van belang maar ook een goede prijs kwaliteit verhouding. Bepaal voordat je start met het maken van een eisenlijst wat de belangrijkste elementen zijn die jouw product uniek maken. Met je doel en klant voor ogen maak je een lijst met eisen waar het product aan moet voldoen, ook wel ontwerpspecificatie genoemd.
Daarnaast is het belangrijk te bepalen waar het product niet aan moet voldoen. Dat klinkt misschien gek maar in de praktijk zien we vaak dat er steeds meer wensen en eisen bijkomen waardoor de focus verdwijnt. Jammer, want een duidelijke focus biedt juist kans om er tussenuit te springen.

 

Zelf op de markt brengen of verkopen?

Zoals eerder beschreven, vergroten je kansen als je het eindresultaat duidelijk voor ogen hebt. Vraag je daarom af wat het uiteindelijk doel is.
Wil je een onderneming opzetten of verkoop je het product liever aan een geïnteresseerde partij. Deze keuze hangt sterk af van de markt. Ben je al bekend met de markt? Heb je toegang tot de markt? Realiseer je dat als dit niet het geval is, het zelf op de markt brengen meer tijd en geld zal kosten.

 

 

Bescherm je het idee of juist niet?

Vertrouwelijk omgaan met je idee kan natuurlijk nooit kwaad. We raden je daarom aan om altijd een geheimhouding te gebruiken. Maar moet je ook geld en tijd gaan investeren in de bescherming van je idee? Een octrooi klinkt mooi maar realiseer je wel dat een octrooi kostbaar is en je idee na een jaar openbaar gemaakt wordt. Met alleen een octrooi ben je er nog niet want je moet zelf zorgen dat anderen geen inbreuk maken op je octrooi. Aan de andere kant kan bij de verkoop van je product een octrooi wel waardevol zijn. Dit geeft investeerders vertrouwen in je product en zij weten dat het zo lastiger is voor andere om de markt te betreden.

Zelf een product ontwikkelen of een product laten ontwikkelen door een partner?

Deze vraag is natuurlijk sterk afhankelijk van jouw kennis en ervaring. Wat kan je zelf en waar heb je wellicht anderen bij nodig? Vaak kan het helpen om je ideeën met andere te bespreken.
Uiteraard is het ook sterk afhankelijk van je beschikbare budget.

Benieuwd naar de kosten?

“Wij geloven in Samenwerking, Heeft u een leuk project dan horen we dat graag.”

Product designers met een schat aan technische kennis

Wij staan voor product design met resultaat: een product dat werkt en de markt op kan. Onze product designers hebben jarenlange ervaring en een schat aan technische kennis. Ze weten precies hoe en waar uw product straks het beste en goedkoopste geproduceerd kan worden. Ons product design leverde al meerdere keren patentaanvragen op.