Help! De verkoop van mijn product stagneert!

kop koffie
Voorbeelden van succesvolle productontwikkelingen
mei 15, 2019
Veel voorkomende valkuilen bij productontwikkeling
mei 15, 2019

Volwassenheidsfase

Op een bepaald moment komt uw product in een fase dat de afzet (bijna) niet meer groeit. Wanneer dit het geval is, zit u met uw product waarschijnlijk in de volwassenheidsfase. De volwassenheidsfase is de een-na-laatste fase. Na de volwassenheidsfase, komt uiteindelijk de neergansfase. Daarin zal de afzet van het product afnemen.

Dit klinkt allemaal erg negatief, maar dat hoeft het niet te zijn. Wanneer u met uw product in de volwassenheidsfase zit zijn er tal van mogelijkheden om uw product nieuw leven in te blazen. U kunt bijvoorbeeld uw marketingstrategie aanpassen, uw product verder ontwikkelen of de marketingmix aanpassen.

Marktontwikkeling

Een strategie om je product nieuw leven in te blazen kan zijn door de doelmarkt van je product de veranderen. Je gaat op zoek naar nieuwe gebruikers en nieuwe segmenten voor jouw product. Zwitsal is hier een goed voorbeeld van. Toen zij doorkregen dat ze de volwassenheidsfase hadden bereikt in het kindersegment, zijn ze zich met de babyshampoo ook gaan richten op volwassenen.

Productlevenscyclusmodel Product design Studios

Productontwikkeling

Een andere strategie is om producten verder te ontwikkelen. Door bijvoorbeeld de kwaliteit, functies of stijl te veranderen. De Playstation is daar een goed voorbeeld van. Toen de afzet van de Playstation 1 niet meer toenam, kwamen ze met de Playstation 2. De Playstation was kwalitatief beter en had meer functies. Dit was de reden voor veel Playstation 1 bezitters om toch een Playstation 2 te kopen. Naast een geheel nieuwe product te ontwikkelen, kan er ook een innovatie of  variatie aangebracht worden bij het product. Kijk hier wat er allemaal mogelijk is wat betreft productontwikkeling.

Marketingmix

De laatste strategie die we behandelen is de aanpassing van de Marketingmix. Zo kan de prijs van een product bijvoorbeeld verlaagt worden om nieuwe klanten te trekken of klanten van de concurrent af te pakken. Daarnaast zou je de promotie kunnen intensiveren of het product op meer plaatsen laten verkopen.

Productontwikkeling

We hopen van harte dat we u verder hebben geholpen! Wilt u na dit artikel meer te weten komen over productontwikkeling? Dat kan! Wij hebben nog meer artikelen daarover, bijvoorbeeld: Succesvolle productontwikkelingen of Valkuilen bij productontwikkeling

Mocht u de optie van productontwikkeling overwegen kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen, of even op onze pagina over productontwikkeling kijken.