Karton
Karton
juli 22, 2019

Uitbesteden of zelf een product ontwikkelen?

Een strategische afweging.

Elke organisatie groot of klein die te maken krijgt met productontwikkeling zal zich op enig moment deze vraag stellen. Een logische vraag, want om als bedrijf goede resultaten te boeken is het belangrijk te investeren in de juiste keuzes.

Of u nu een freelance ontwerper of ontwerpbureau inhuurt, of een eigen R&D afdeling opzet, hangt af van een aantal factoren.

 

 

1. De complexiteit van de opdrachten

Complexe opdrachten vragen om meer kennis en expertise. Dit kan het verschil maken tussen het kiezen voor een freelance ontwerper of een ontwerpbureau. Meer kennis en expertise levert simpelweg beter doordachte producten op. Meer kennis en expertise leveren simpelweg een beter doordacht product op. Minder goed doordachte producten zijn een belangrijke oorzaak van nevenkosten, waardoor u netto duurder uit bent

2. De markt waarin u opereert

Kent u bedrijf veel concurrentie of heeft u het alleenrecht op de markt? Een verzadigde markt vraagt naast een sterk marketing- en distributieplan om excellente producten, zodat u zich kunt onderscheiden van de concurrentie. Bezuinigen op ontwikkelingskosten kan grote gevolgen hebben, zoals schade aan uw merkimago.

3. De doorloop in productontwikkeling

Grote bedrijven en multinationals zullen eerder kiezen voor een eigen R&D afdeling dan MKB bedrijven. Investeren in een R&D afdeling kost veel tijd en geld, maar heeft als voordeel dat het op langere termijn kosten kan besparen mits er voldoende continuïteit is in de productontwikkeling. Is productontwikkeling een discontinu proces in uw onderneming, dan is het inschakelen van een ontwerpbureau vaak het betere alternatief.

4. De strategische rol van productontwikkeling in uw bedrijf 

Is het product een belangrijke inkomstenbron voor uw bedrijf, dan is een goed doordacht en strategisch ontwerp essentieel. Gaat het om een nevenproduct, dan kunt u wellicht ook uit met een freelance ontwerper.

5. De timing van de product introductie

Wanneer de ontwikkelingen in de markt elkaar snel opvolgen kan het moment waarop u uw product introduceert het verschil maken. Bij relatief eenvoudige producten kunnen freelancers en kleine ontwerpbureaus in dat geval voordeel bieden. Door snel te schakelen kunt u zo snel aan marktaandeel winnen.

6. Het beschikbare budget

Ook het beschikbare productbudget is sterk van invloed op uw keuzes. Freelancers vragen nou eenmaal een lager uurloon dan een groot doorgewinterd ontwerpbureau. Ook hier is het van belang een goed beeld te hebben van de markt waarin u opereert en de strategische positie van het product voor uw ondernemen. Een strategisch product en een verzadigde markt vragen vaak om hogere investeringskosten, die u overigens bij succesvolle lancering ook weer ruimschoots terug kunt verdienen.

 


Productontwikkeling bij Studios

Als freelance-ontwerpbureau te Utrecht combineren we de voordelen van een ontwerpbureau en een freelancer. Wij denken strategisch met uw mee en leveren hoogwaardige producten op, zonder dat u de hoofdprijs betaald. Bekijk de succesverhalen. Benieuwd wat we kunnen beteken voor uw onderneming? Neem vrijblijvend contact op om de voordelen voor uw onderneming te onderzoeken.