Circulair design
Verduurzaam bestaande producten
Circulair design wordt de standaard
Ooit keken producenten niet verder dan de kassa: wat er na de gebruiksfase met hun producten gebeurde was niet interessant. Ook ontwerpers gingen zo met hun producten om.
Gelukkig is dat inmiddels anders. We geloven dat ontwerpers en producenten samen verantwoordelijk zijn voor de hele levensloop van hun producten. Van tekentafel tot afvalbak.
Dankzij de grondstofschaarste van dit moment is circulair design (Engels: circular design) relevanter dan ooit. We verlengen de levenscyclus van producten zodat die minder snel vervangen hoeven te worden. Bovendien denken we na over hergebruik en omvorming van de grondstoffen, zodat die hun waarde behouden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Mirra Chair van Herman Miller.
Wilt u uw product innoveren? Bijvoorbeeld een strategische of duurzame innovatie? Wij helpen u graag! Ons ontwerpbureau werkt graag samen met u mee aan producten voor de toekomst.
Een goede vormgeving is essentieel. Met ons ontwerpbureau staan wij klaar om u verder te helpen met uw product! Wij denken graag met u mee en vertalen uw idee in een product ontwerp.
Technisch ondersteuning nodig bij het uitwerken van uw product?
Wij ondersteunen uw R&D afdeling bij u op locatie of vanuit ons kantoor in Utrecht.
De kracht van sustainable product design
Circulair design is het duurzame alternatief voor de huidige lineaire economie, waarin grondstoffen onttrokken worden aan het milieu, verwerkt, gebruikt, verkocht en ten slotte afgedankt. We ontwerpen producten voor en door cycli van meervoudig gebruik. Zeker wanneer een product ontworpen en geproduceerd wordt met hernieuwbare energie, kan een circulaire economie zo volledig duurzaam zijn.
Dat zie je terug in het duurzame productontwerp dat we bij Product Design Studio’s toepassen. We ontwerpen zo efficiënt mogelijk, door bijvoorbeeld minder materiaal te gebruiken, stapelbaarheid te verbeteren, de levenscyclus te verlengen en lokaal te produceren. Elke stap in het ontwerpproces wordt zo beoordeeld, ook als we een bestaand product herontwerpen.
Circulair design: zo werkt dat
Kern 1: duurzaam verkregen grondstoffen
Circulair design staat of valt bij de materialen die gebruikt worden. Want het ene materiaal kan vaker en makkelijker gerecycled worden dan het andere materiaal. Idealiter worden deze gewonnen uit recycling of remaking.
Kern 2: effectief onderhoud
Door regelmatig onderhoud te plegen kan de gebruiksfase worden verlengd. Goed reinigen, gemakkelijke reparatie en waar nodig upgraden zijn daarin belangrijk. Uiteraard moet dit onderhoud ook zo eenvoudig mogelijk zijn en weinig tijd kosten. Het mag geen barrière tot aanschaf worden. Dat noemen wij: effectief onderhoud. Zo voorkomen we dat producten stuk gaan.
Kern 3: remaking
Noem het refurbishing, noem het reconditionering, noem het wat je wilt. Het gaat in ieder geval om het upgraden van een product om de levensduur te verlengen. daarbij is het belangrijk dat een product modulair is opgebouwd. Zo kan je bepaalde elementen vervangen, zonder dat het hele product op de schop hoeft.
Kern 4: toegankelijke demontage
80-90% van de demontagewinst wordt behaald in de ontwerpfase. Daar maken wij als ontwerpbureau het verschil. Door middel van demontage van oude producten en demontage mogelijk maken in nieuwe producten, krijgen materialen een heel nieuw leven. Dat is echt duurzaam ontwerp.
Kern 5: recycling
Als een product écht is opgebruikt, worden de materialen teruggewonnen door middel van recycling. Recycling is een vereiste voor élk circulair ontworpen product. Zo is de cirkel weer rond en worden de materialen gebruikt voor het volgende product dat gemaakt is van duurzaam verkregen grondstoffen.
Lineair versus circulair ontwerpen
Onze huidige economie, die gebruik maakt van lineair ontwerp, is gefundeerd op ouderwetse uitgangspunten. Circulair ontwerp gooit dat om en staat zo echt in de wereld van vandaag én morgen.
Uitgangspunten lineair ontwerp
- Produceer zoveel mogelijk voor de laagst mogelijke prijs en zorg dat een consument snel weer een nieuw product moet kopen.
- Maak reparatie moeilijk of duur.
- Grondstoffen zijn onbeperkt.
- Afval is geen onderdeel van de productieketen.
- Gebruikte producten hebben geen waarde.
Uitgangspunten circulair ontwerp
- Haal de meeste waarde uit bestaande middelen en zorg dat een product zo lang mogelijk meegaat.
- Ontwerp modulair en maak reparatie toegankelijk.
- Grondstoffen zijn beperkt.
- Vermijd afval zoveel mogelijk.
- Producten zijn gedurende de hele levensloop waardevol.
Zo ontwerpen we duurzaam. We designen vandaag en morgen wat werkt voor ons, onze kinderen én toekomstige generaties.
ARCADIS Nederland BV
ir. Guido Visser | Directeur international BusinessProduct Design Studios heeft ons goed geholpen bij onze brainstorm sessie en in een zeer korte tijd hebben ze een sprekende en overtuigende animatie gemaakt.
ProRail
Brenda Struve | Coördinator Innovatie & OntwikkelingProduct Design Studios heeft ons vakkundig en enthousiast geholpen om van een idee tot werkend prototype te komen. Het door hun ontwikkelde prototype heeft bijgedragen aan een geslaagde test. Product Design Studios heeft gedurende de samenwerking een enorme betrokkenheid getoond. We zijn erg tevreden.
Active Constructions
Nico de JongHet werken met Sjoerd heeft voor ons veel meerwaarde. Sjoerd heeft een goede mix van technische kennis en commercieel inzicht. Hij kan daarom perfect helpen bij het ontwikkelen en bedenken van nieuwe producten of uitbreiding van huidige producten zonder zich blind te staren op alleen het technische aspect!
Samen aan de slag met circulair design
Circulair designen is een gezamenlijk proces. Wij maken gebruik van acht fases, waarin we tot het perfecte ontwerp komen, van uiterlijk tot financiële verantwoording.
De business case staat natuurlijk op een zeer centrale plaats. Geen ontwerp kan slagen als het niet financieel haalbaar is – al is het nog zo ‘groen’. Is de business case niet rond, dan gaan we terug naar fase een voor een scherpe analyse. Zo kunnen we het concept weer aanpassen en de boel zo rond krijgen.
Zoiets geldt ook voor fase zeven. In de test komen we onvermijdelijk afwijkingen tegen, soms verwacht, soms onverwacht. In de detailleringsfase ervoor kunnen we die fixen en zo de weg naar de commerciële fase asfalteren.
Omarm ‘eco design’ vandaag nog
Circulair design vraagt geen compleet nieuwe productlijn. Begin gewoon met een bestaand product. Samen herontwerpen we dat voor meervoudig gebruik. Dat kan morgen al!