Circulair design

Verduurzaam bestaande producten

 

 

Circulair design wordt de standaard


Ooit keken producenten niet verder dan de kassa: wat er na de gebruiksfase met hun producten gebeurde was niet interessant. Ook ontwerpers gingen zo met hun producten om.

 

Gelukkig is dat inmiddels anders. We geloven dat ontwerpers en producenten samen verantwoordelijk zijn voor de hele levensloop van hun producten. Van tekentafel tot afvalbak.

 

Dankzij de grondstofschaarste van dit moment is circulair design (Engels: circular design) relevanter dan ooit. We verlengen de levenscyclus van producten zodat die minder snel vervangen hoeven te worden. Bovendien denken we na over hergebruik en omvorming van de grondstoffen, zodat die hun waarde behouden. Een mooi voorbeeld daarvan is de Mirra Chair van Herman Miller.

 

 

 

De kracht van sustainable product design

 

Circulair design is het duurzame alternatief voor de huidige lineaire economie, waarin grondstoffen onttrokken worden aan het milieu, verwerkt, gebruikt, verkocht en ten slotte afgedankt. We ontwerpen producten voor en door cycli van meervoudig gebruik. Zeker wanneer een product ontworpen en geproduceerd wordt met hernieuwbare energie, kan een circulaire economie zo volledig duurzaam zijn.

 

Dat zie je terug in het duurzame productontwerp dat we bij Product Design Studio’s toepassen. We ontwerpen zo efficiënt mogelijk, door bijvoorbeeld minder materiaal te gebruiken, stapelbaarheid te verbeteren, de levenscyclus te verlengen en lokaal te produceren. Elke stap in het ontwerpproces wordt zo beoordeeld, ook als we een bestaand product herontwerpen.

Circulair design: zo werkt dat

Kern 1: duurzaam verkregen grondstoffen

Circulair design staat of valt bij de materialen die gebruikt worden. Want het ene materiaal kan vaker en makkelijker gerecycled worden dan het andere materiaal. Idealiter worden deze gewonnen uit recycling of remaking.

Kern 2: effectief onderhoud

Door regelmatig onderhoud te plegen kan de gebruiksfase worden verlengd. Goed reinigen, gemakkelijke reparatie en waar nodig upgraden zijn daarin belangrijk. Uiteraard moet dit onderhoud ook zo eenvoudig mogelijk zijn en weinig tijd kosten. Het mag geen barrière tot aanschaf worden. Dat noemen wij: effectief onderhoud. Zo voorkomen we dat producten stuk gaan.

Kern 3: remaking

Noem het refurbishing, noem het reconditionering, noem het wat je wilt. Het gaat in ieder geval om het upgraden van een product om de levensduur te verlengen. daarbij is het belangrijk dat een product modulair is opgebouwd. Zo kan je bepaalde elementen vervangen, zonder dat het hele product op de schop hoeft.

 

Kern 4: toegankelijke demontage

80-90% van de demontagewinst wordt behaald in de ontwerpfase. Daar maken wij als ontwerpbureau het verschil. Door middel van demontage van oude producten en demontage mogelijk maken in nieuwe producten, krijgen materialen een heel nieuw leven. Dat is echt duurzaam ontwerp.

Kern 5: recycling

Als een product écht is opgebruikt, worden de materialen teruggewonnen door middel van recycling. Recycling is een vereiste voor élk circulair ontworpen product. Zo is de cirkel weer rond en worden de materialen gebruikt voor het volgende product dat gemaakt is van duurzaam verkregen grondstoffen.

Lineair versus circulair ontwerpen

Onze huidige economie, die gebruik maakt van lineair ontwerp, is gefundeerd op ouderwetse uitgangspunten. Circulair ontwerp gooit dat om en staat zo echt in de wereld van vandaag én morgen.

Uitgangspunten lineair ontwerp

  • Produceer zoveel mogelijk voor de laagst mogelijke prijs en zorg dat een consument snel weer een nieuw product moet kopen.
  • Maak reparatie moeilijk of duur.
  • Grondstoffen zijn onbeperkt.
  • Afval is geen onderdeel van de productieketen.
  • Gebruikte producten hebben geen waarde.

Uitgangspunten circulair ontwerp

  • Haal de meeste waarde uit bestaande middelen en zorg dat een product zo lang mogelijk meegaat.
  • Ontwerp modulair en maak reparatie toegankelijk.
  • Grondstoffen zijn beperkt.
  • Vermijd afval zoveel mogelijk.
  • Producten zijn gedurende de hele levensloop waardevol.

Zo ontwerpen we duurzaam. We designen vandaag en morgen wat werkt voor ons, onze kinderen én toekomstige generaties.

Bel ons vrijblijvend

“Wij geloven in SAMENWERKING; heeft u een leuk project dan horen we dat graag.”

Samen aan de slag met circulair design

Circulair designen is een gezamenlijk proces. Wij maken gebruik van acht fases, waarin we tot het perfecte ontwerp komen, van uiterlijk tot financiële verantwoording.

De business case staat natuurlijk op een zeer centrale plaats. Geen ontwerp kan slagen als het niet financieel haalbaar is – al is het nog zo ‘groen’. Is de business case niet rond, dan gaan we terug naar fase een voor een scherpe analyse. Zo kunnen we het concept weer aanpassen en de boel zo rond krijgen.

Zoiets geldt ook voor fase zeven. In de test komen we onvermijdelijk afwijkingen tegen, soms verwacht, soms onverwacht. In de detailleringsfase ervoor kunnen we die fixen en zo de weg naar de commerciële fase asfalteren.

 

Omarm ‘eco design’ vandaag nog

Circulair design vraagt geen compleet nieuwe productlijn. Begin gewoon met een bestaand product. Samen herontwerpen we dat voor meervoudig gebruik. Dat kan morgen al!