Biomimetica

Life Guard afbeelding
Drones hebben de toekomst?!
januari 29, 2019
Product ontwerp Augmented Reality
Productontwikkeling met Augmented Reality
maart 6, 2019

Leren van de natuur

Biomimetica is het overnemen van natuurlijke technieken voor producten die door mensen gebruikt worden. Een bekend voorbeeld is klittenband. De Zwitser Mestral verbaasde zich over het feit dat de klitten van de plant zo goed op zijn hond bleven zitten. Onder de microscoop zag hij allemaal kleine haakjes aan de uiteinden van de plant. Zo kwam hij op het idee van klittenband.

Innovatie vanuit de natuur

De alleskunner Leonardi Da Vinci was een ontwerper die gebruikt maakte van biomimetica. Hij maakte schetsen van een vliegmachine die geïnspireerd waren op vleugels van een vogel. Tegenwoordig wordt er nog steeds gekeken naar de natuur voor het bouwen van vliegtuigen. Engineers van Airbus doen bijvoorbeeld onderzoek of vliegtuigen gebaat zijn bij eenzelfde verhouding als een Albatros. Daarnaast blijkt al uit onderzoek langeafstandsvliegtuigen gebaat zijn bij een coating die lijkt op de structuur van een haaienhuid.

Biomimetica

Bron: www.airbus.com

Biomimetica bij Product Design Studios

Er zijn nog veel meer voorbeelden van biomimetica in het dagelijks leven. Zowel vormen, materialen als technieken uit de natuur worden toegepast om producten zo efficiënt en sterk mogelijk te maken. Toch is het begrip biomimetica niet een heel bekend begrip bij het grote publiek. Ook bij Product Design Studios was niet iedereen bekend met dit begrip.

In de toekomst hopen we meer vormen, materialen en technieken vanuit de natuur in onze producten te verwerken. We zijn benieuwd of u nog mooie voorbeelden kent of al gebruik maakt van biomimetica.

We horen het graag van u!