3d printen ontwerpen

Het ontwerpen van kwalitatief hoogwaardige producten die geproduceerd kunnen worden door middel van 3D printen.

Hoe werkt dat een 3d print ontwerpen?


Voor het maken van een 3D print is een 3D model nodig.
Voor het maken van 3D modellen hebben we tegenwoordig de mooiste software.
Wij werken zelf veel met Solidworks en Fusion. Belangrijk is het ontwerpproces waarmee tot het 3D model gekomen wordt. Dit bepaalt de kwaliteit van de 3D print.Van idee naar realisatie

1.

Plan een gesprek
Samen onderzoeken we de beste oplossing op uw vraag

2.

Doordachte vormgeving
Verschillende opties worden bekeken om tot het beste resultaat te komen

3.

Grondig testen
We zorgen voor een professioneel product dat klaar is voor de gebruiker

4.

Uw product op de markt
Wij zorgen dat uw product in series opgeleverd kan worden

Benieuwd wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is met 3D printen?


Onlangs hebben we een onderzoek uitgevoerd naar de stand van de techniek voor 3D printen voor productie doeleinden.  Benieuwd naar de laatste stand van de techniek en de trends op gebied van 3D printen?

Vraag dan hier het whitepaper aan.

 

Factoren om rekening mee te houden bij een 3D ontwerp voor 3D printen:

 

  • De printrichting in laagdikte
  • Materiaal eigenschappen

Er zijn enorm veel verschillende 3D print technieken. Elke techniek heeft zijn eigen ontwerpregels waar rekening mee gehouden moet worden voor een goed ontwerp. Bij Fdm printen is het bijvoorbeeld erg belangrijk om rekening te houden met de eerste laag en support-materiaal waarmee het model wordt opgebouwd. Bij Sls printen is het belangrijk om rekening te houden met de dikte en maximale afmetingen

Delke producten zijn geschikt om te ontwerpen voor 3D printen:

  • Kleine oplagen (tot 500 stuks) kan 3D printen voor productie uitkomst bieden.
  • Markten waar ontwikkelingen snel gaan.

Welke producten zijn minder geschikt om te ontwerpen voor 3D printen:

    • Producten die erg groot zijn. Die passen vaak niet in de standaard printers en hebben veel tijd nodig om geprint te worden.
    • Producten die in grote oplagen geproduceerd moeten worden (meer dan 10.000 stuks)

Product ontwerp voor 3D printen


Heeft u een interessante uitdaging voor een product dat gemaakt kan worden door 3D printen. Neem contact met ons op. Studio S heeft expertise in het realiseren van 3D modellen en 3D prints.

 

Geschikte 3D print technieken voor productie


Hieronder volgt een opsomming van de meeste gebruikte 3D print technieken;
1FDM-printen
3D-printen zoals de meeste mensen het kennen, wordt over het algemeen FDM-printen genoemd. Dit staat voor Fused Deposition Modelling. FDM-printen is de meest eenvoudige en meest gebruikelijke manier van 3D-printen op particuliere basis. Bij deze techniek wordt een kunststoffen draad (bijvoorbeeld PLA) verwarmd totdat het zacht wordt, hierna wordt dit kunstof laagje voor laagje neergelegd totdat er een product ontstaat. FDM-printen biedt de mogelijkheid om met veel verschillende materialen te printen.
2SLA-printen
Een andere techniek die tegenwoordig ook gemakkelijk op particuliere wijze gedaan kan worden, is SLA-printen. SLA staat voor Stereolithography. Het product wordt bij deze techniek gevormd door het uitharden van een vloeibare hars. Deze hars zit in een bak en wordt door een speciale laser bestraald. Het product dat bij SLA-printen wordt geproduceerd heeft een glad oppervlak, in tegenstelling tot de laagstructuur bij bijvoorbeeld FDM-printen.
3SLA-Printen
Een techniek die hier veel op lijkt, maar voornamelijk op industriële schaal wordt gebruikt is SLS-printen. SLS is de afkorting voor Selective Laser Sintering. Het grote verschil tussen SLA- en SLS-printen, is dat SLS-printen niet met hars maar met poeder wordt gedaan. Tekenend voor deze techniek is dat het goed toe te passen is voor bijvoorbeeld serie-productie. Ook zijn de mechanische eigenschappen van deze producten er goed en is er geen support-materiaal nodig.
4Binder Jetting
Binder Jetting, ookwel Color Jet Printing genoemd, is een techniek die werkt met poeder. In tegenstelling tot SLS waar met een laser wordt gewerkt werkt deze techniek met bindmiddel. Dit bindmiddel wordt heel nauwkeurig verspreid over een laag poeder. Hierdoor ontstaat het product. Dit is de enige printtechniek die geen limiet geeft aan het volume, omdat er niet met warmte wordt gewerkt. Ook kan met deze techniek gemakkelijk volledig in kleur geprint worden.
5Material Jetting
Material Jetting is de laatste printtechniek die we hier zullen behandelen. Ook dit is een techniek die lijkt op SLS-printen, maar ook veel weg heeft van Binder Jetting. Net als deze twee technieken werkt Material Jetting met poeder. En net als bij SLS-printen wordt dit poeder middels een laser verhard. Wat het grote verschil is, is dat bij Material Jetting dit poeder zorgvuldig wordt neergelegd en direct wordt uitgehard. In tegenstelling tot SLS-printen waarbij een hele laag poeder wordt neergelegd en het product uit een volle bak poeder gehaald moet worden. Material Jetting kan net als Binder Jetting volledig in kleur printen. Wat Material Jetting onderscheidt, is dat deze techniek gezien wordt als het meest nauwkeurig van alle printtechnieken.